Wie weet de weg in Frankrijk?

Wie weet de weg in Frankrijk?

Jaarlijks vertrekken twee- tot drieduizend Nederlanders naar Frankrijk. Ze laten vrienden en familie achter en gaan een ‘nieuw leven’ tegemoet. De groep Nederlanders die een tweede huis in Frankrijk koopt, is nog vele malen groter. Heb je plannen om een vakantiehuis in Frankrijk te kopen of je definitief in Frankrijk te vestigen? Profiteer van de kennis en ervaringen van al die Nederlanders die je voorgingen.

 

Ik ging naar Frankrijk

Mijn vertrek naar Frankrijk vindt plaats in 2009. Een ongelukkig jaar, vanwege de crisis, maar ons besluit pakt goed uit. De stap is niet zo groot. Mijn vrouw en ik komen op dat moment al  meer dan tien jaar in de streek waar we ons gaan vestigen, de Creuse, in het hart van Frankrijk. In 1999 kopen we er een vakantiehuisje. Dat ging verrassend soepel. Lees verder >>

Wat zoeken we in Frankrijk?

Waarom gaan we eigenlijk naar Frankrijk? Gaan we voor de zon of voor het eten? Proberen we dat heerlijke vakantiegevoel te vereeuwigen? Of zijn we de ‘regeltjes’ en drukte in Nederland zat? Uit onderzoek blijkt dat dergelijke harde argumenten nauwelijks een rol spelen. Net zo min als economische factoren. Het besluit om het in Frankrijk te proberen, is onderdeel van wat je de universele zoektocht naar geluk zou kunnen noemen. Lees verder >>

Eerste huis in Frankrijk

Ons eerste vakantiehuisje in de Creuse, in het hart van Frankrijk, gekocht op een namiddag in de zomer van 1999

Raad & Daad in Frankrijk

Raad en Daad in FrankrijkWie emigratie naar Frankrijk overweegt, stuit vroeg of laat op praktische vragen. Wat is dan handiger dan die voor te kunnen leggen aan iemand die je voorging? Dát is het idee achter vrijwilligersnetwerk Raad & Daad. Op dit moment zijn meer dan 120 ervaringsdeskundigen bij het sympathieke netwerk aangesloten. Verspreid over heel Frankrijk. Antwoorden, adviezen en praktische hulp zijn in principe gratis, tenzij er onkosten mee gemoeid zijn. Ook voor wie al langer in Frankrijk zit en tegen problemen aanloopt, denk aan belastingproblemen, juridische kwesties of bureaucratische perikelen, kan bij Raad & Daad terecht. vrijwilligers zijn nog altijd welkom. Met namen in Noord- en Midden-Frankrijk. Direct naar de website >>

Paul Subelack: ‘Iemand op weg helpen geeft een goed gevoel’

Lees ook wat Paul Subelack te vertellen heeft. Hij woont in de Corrèze, in Midden-Frankrijk, en is vrijwilliger en bestuurslid van het eerste uur. Naar het interview >>

Een huis in Frankrijk kopen

Er is veel informatie beschikbaar als je een huis in Frankrijk wilt kopen. Het meest complete boekwerk heet La Maison en is geschreven door oud-journalist en Frankrijkliefhebber Wim Bavelaar.

De ‘Bijbel van Bavelaar’, uitgegeven door Het Spectrum, telt ruim 450 pagina’s en is de afgelopen jaren meerdere malen geactualiseerd. De informatie is zeer compleet: van het zoeken naar en kopen van een eerste of tweede huis in Frankrijk tot en met allerlei praktische zaken als huwelijks- en erfrecht, bankzaken, verzekeringen en verbouwingsregels. De uitleg is toegankelijk, met veel voorbeelden en doorverwijzingen. Wat je ook wilt weten als je plannen hebt om naar Frankrijk te vertrekken, het staat in La Maison.

Andere boeken over een huis in Frankrijk kopen, zijn:

Wonen en kopen in Frankrijk door Peter Gilissen van uitgeverij Guide Lines

Het Frans Onroerend Goed Woordenboek door Tin van Arkel, Van Dorp Uitgevers

Geen zin om een boek te kopen? Het internet staat vol informatie. Je vindt zakelijke en informatieve sites, maar ook sites en blogs die persoonlijke ervaringen vertellen. Een sympathieke ‘ervaringssite’ is rocherouge.nl van Maartje en Ruud Heymans die sinds 2006 in Frankrijk wonen en leven. Wat hun verhalen een extra dimensie geeft, is dat ze niet onder stoelen of banken steken dat zelfs in Frankrijk de zon niet altijd schijnt. Nog een zowel informatieve als onderhoudende site is La Vie en France van collega-tekstschrijver Gregor Hakkenberg die sinds 2001 in Frankrijk leeft en werkt. Er zijn veel websites zonder herkenbare afzender, die het resultaat lijken van nijver knip- en plakwerk. De meest kundige, betrouwbare en objectieve informatie- en inspiratiebron is www.infofrankrijk.com.

La Maison

Hypotheek in Frankrijk

Het huizenaanbod in Frankrijk is overweldigend. Van romantische ruïnes tot kastelen uit de renaissance, het is als in de Winkel van Sinkel. De prijzen variëren per huizenklasse en streek. Kijk je ernaar door een Nederlandse bril, dan is het prijsniveau vaak erg aantrekkelijk. De hamvraag is: krijg ik hier een hypotheek voor?

Voor de crisis toesloeg, boden diverse Nederlandse banken hypotheken aan voor een huis in Frankrijk. Vaak werden er slimme combinaties gemaakt met de overwaarde van het eigen huis in Nederland. Maar de tijd van ‘het kan niet op en koop maar raak’ lijkt definitief voorbij. De groep Nederlandse miljonairs mag nog steeds groeien, voor de gemiddelde Nederlander groeien de bomen allang niet meer tot in de hemel. Op dit moment zijn banken in Nederland terughoudend met leningen voor huizen in het buitenland. ABN Amro doet nog iets, maar richt zich vooral op vermogende Nederlanders. Een gespecialiseerde aanbieder, actief sinds 2010 en gevestigd in Den Haag, is EuropaHypotheek.

Franse banken zijn wel degelijk genegen om buitenlanders te helpen met de financiering van een eerste of tweede huis in Frankrijk. Stelregel is dat ze zelden meer dan 80% van de taxatiewaarde van het aan te kopen huis financieren en zekerheid eisen over je inkomsten. En er bestaat in Frankrijk maar één hypotheekvorm: de ouwe trouwe annuïteitenhypotheek, gecombineerd met een overlijdensrisicoverzekering. Als je de taal enigszins beheerst en je papierwinkel goed op orde hebt, staat niets een gang naar de bank in de weg. Maar het is de overweging zeer waard om een specialist in te schakelen. Expert van het eerste uur is Ronald Claes van Claes Finance. Hij begon in 2007 met zijn dienstverlening, simpelweg omdat er nog geen specialisten in Frankrijk-hypotheken bestonden, terwijl de belangstelling voor een eerste of tweede huis in Frankrijk bleef toenemen. Zijn adviespraktijk staat goed bekend. Ronald Claes staat voor een no-nonsense aanpak en weet de weg in de Franse bankwereld. Meer informatie vind je op de website van Claes Finance.

Huis in Frankrijk te koop

Krijg ik hier een hypotheek voor?

Ronald Claes | Claes Finance:

“Zorg dat je aanvraag in één keer goed is. Franse banken zijn kritisch en snel wantrouwig als relevante informatie ontbreekt. Laat belangrijke stukken vertalen in het Frans. Blijf altijd formeel, hoffelijk en respectvol, óók als het naar jouw zin niet snel genoeg gaat.”

Lees het hele interview >>

Werken en ondernemen in Frankrijk

Tenzij je in Frankrijk van je pensioen gaat genieten, dient er op de een of andere manier brood op de plank te komen. Ik kon mijn werk als tekstschrijver gewoon ‘meenemen’ naar Frankrijk. Dat is de zegening van internet. En van trouwe klanten. Moet je het hebben van een vaste baan, dan is de weg naar Frankrijk minder vanzelfsprekend. Werk ligt in Frankrijk niet voor het oprapen. Nuttige informatie en een overzicht van instanties die je op weg kunnen helpen, vind je op de site van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk. Er zijn ook gespecialiseerde jobboards actief, zoals buitenland-werken.nl. Ik heb de vacatures bekeken. Het aanbod is nogal matig, dus verwacht er niet te veel van. Tip: registreren op www.nederlanders.fr en een annonce plaatsen, waarin je aangeeft wat voor werk je zoekt.

Een alternatief is: je bestaande onderneming naar Frankrijk verhuizen, een bestaand bedrijf in Frankrijk overnemen, of iets nieuws beginnen. Ik koos voor het eerste. Ik sta geregistreerd als Créateur des textes publicitairs. Mijn activiteit valt onder de vrije beroepen. Aanvankelijk zag ik op tegen de vermaarde Franse bureaucratie, maar aanmelden, inschrijven en opgenomen worden in het systeem verliepen buitengewoon soepel. Ik kwam goed beslagen ten ijs, mede dankzij een oriëntatiegesprek bij Wim van Teeffelen in Delft die veel verstand heeft van ondernemen in Frankrijk. Eveneens een bezoekje waard: de dutch desk.

Eén belangrijke persoonlijke tip van mij: als je in Frankrijk met een bedrijf begint, schakel dan vanaf het prille begin een erkende accountant in, een Expert Comtable. Kost wel iets, maar het scheelt mij heel veel zorgen. Dit hoeft niet als je kiest voor het micro-régime, een belastingregime waar een omzetgrens aan verbonden is, met een eenvoudige administratievoering als voordeel. Lees meer over dit micro-régime, beter bekend onder de misleidende benaming micro-entreprise >>

Werken en ondernemen in Frankrijk

Belastingen in Frankrijk

In Frankrijk ga je niet wonen om te schuilen voor het Nederlandse belastingklimaat. Dat is hier minstens zo guur. Voor mensen die echt vermogend zijn, ik denk aan rockidool Johnny Hallyday en filmster Gérard Depardieu, is het Franse belastingregime zelfs aanleiding om uit te wijken naar oorden als Zwitserland en Rusland en de rest van hun leven overhoop te liggen met het vaderland waar ze hun roem en vermogen aan te danken hebben. Sneu.

De helft van mijn verdiensten gaat grosso modo naar de staat. Het grootste deel in de vorm van sociale premies, de beruchte cotisations, een kleiner deel in de vorm van inkomstenbelasting, l’impôt sur le revenu. Reden tot klagen? Vind ik niet. Het land moet draaien en ik krijg er veel voor terug. Als kleine zelfstandige (zzp’er) ben ik net als iedereen in loondienst verzekerd tegen ziektekosten en bouw ik netjes pensioen op. Ook zit er een ruime basis-zorgverzekering bij in, die je voor relatief weinig geld kunt aanvullen. Frankrijk biedt mij een uitstekende infrastructuur, ondanks dat ik in een uithoek woon, in één van de dunst bevolkte departementen.

Omdat ik mijn teksten exporteer naar Nederland, val ik buiten het Franse btw-systeem, wat veel rompslomp scheelt. Ik stuur mijn opdrachtgevers facturen volgens het principe btw verlegd naar klant. Zij betalen mij geen btw, maar verrekenen deze boekhoudkundig. Eens per jaar vertaal ik al mijn facturen in het Frans. Dat stapeltje gaat samen met alle bonnen en rekeningen én een kilometer-jaaroverzicht naar de Expert Comptable in La Souterraine. Hij heet Jean-Michel Bisson, is aimabel en adequaat, en weet op alles raad. Kan ik je aanbevelen als je iets gaat ondernemen in de Creuse! Ik weet niets van belastingen en wil er ook zo weinig mogelijk van weten, maar ik heb één advies: laat je zaken regelen door een erkende boekhouder/accountant die het Franse systeem door en door kent.

Laat ik, tot slot, iets moois vertellen over de Nederlandse Belastingdienst. Toen wij enkele maanden in Frankrijk zaten, nadat we ons netjes bij de Nederlandse fiscus hadden afgemeld, werd ik spontaan gebeld door een inspecteur uit Leeuwarden. Of ik me realiseerde dat ik iedere maand moest ‘listen’. Ik had geen idee waar hij het over had. Hij legde uit dat je als ‘exporteur’ iedere maand verplicht bent om elektronisch aangifte te doen bij de douanedienst. Je voert je facturen in en hoort er verder nooit meer iets van, maar het móet wel. En dat moet je maar net weten. Lovenswaardige spontane actie van een instituut dat zo vaak kritiek te verduren krijgt.

Op de diverse online Frankrijk-platforms zijn de belastingen een gewild onderwerp voor vragen en discussie. Een naam die dikwijls langskomt als deskundig en betrouwbaar is Rob van Schijndel. Hij woont sinds 2007 in Zuid-Frankrijk en heeft een eigen praktijk opgezet voor Juridisch en Fiscaal Advies Nederland-Frankrijk.

Op zijn website geeft Rob van Schijndel al veel gratis informatie weg. Een andere objectieve informatiebron is de Franse Ambassade in Den Haag. Heb je plannen om naar Frankrijk te emigreren en wil je je Nederlandse belastingzaken correct achterlaten, dan vertelt de Belastingdienst je per folder wat je allemaal moet weten. Woon je in Frankrijk en heb je specifieke vragen, dan weet Rob van Schijndel vaak het antwoord – rechtstreeks of via de diverse platforms, waar je in het zoekkader jouw specifieke onderwerp kunt invoeren. Tien tegen één dat er al eens over gedebatteerd is.

Belastingen in Frankrijk

Frankrijk is een tuin van Eden, maar zéker geen belastingparadijs