Naar Frankrijk…

wat is handig om te weten?

Naar Frankrijk? Veel Nederlanders gingen je voor. Liefhebbers met een vakantiehuis zijn in de meerderheid. Maar ook voor permanente of semipermanente vestiging is Frankrijk sinds mensenheugenis in trek bij Nederlanders. Er is veel informatie beschikbaar over een huis kopen, werken en emigreren. Op internet en in boekvorm. Ik heb een selectie gemaakt, die ik geregeld aanvul en lardeer met eigen ervaringen. Doe er je voordeel mee.

Balcon in Fraankrijk

Een huis in Frankrijk kopen?

Volg je hart, gebruik je verstand!

De huizen staan overal buiten. In Frankrijk net een beetje meer. Steden en dure streken als de Côte d’Azur of de Provence niet meegerekend, koop je hier nog steeds veel huis en tuin voor relatief weinig geld. Vooral in midden-Frankrijk ligt het niveau van de huizenprijzen laag. Als je van rust en natuur houdt, heeft La France profonde veel te bieden. Alleen al het zoeken naar een huis in Frankrijk is een feest. Wij hebben al menig makelaar tot wanhoop gedreven. Op huizenjacht kom je de meest verrassende, verborgen plekjes tegen. En het kopen? Kwestie van je hart volgen en je verstand gebruiken. Als koper ben je goed beschermd, trouwens. En er is veel betrouwbare informatie.

Nederlanders in Frankrijk

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders hier een tweede huis bezitten. Sommige publicaties spreken van tienduizenden. Nogal vaag. Weekblad Elsevier maakte in 2005 in het kader van een grootscheepse actie van de Belastingdienst naar verborgen vermogen een eigen schatting. Hoe het cijfer tot stand is gekomen, blijft onbekend, maar Elsevier kwam uit op ruim 200 duizend tweede huizenbezitters. Het aantal Nederlanders dat permanent in Frankrijk woont, schommelt tussen de 30 en 35 duizend. Best veel, alles bij elkaar opgeteld. Logisch dus dat er een actieve online gemeenschap bestaat van ‘Ollanders’ die ergens in de republiek wortel schieten. Periodiek of voorgoed. Wat beweegt ze en waar hebben ze het over, al die Nederlanders in Frankrijk?

Naar Frankrijk?