Raad & Daad

weet hoe het zit in Frankrijk

Juridische vragen, pensioen- en belastingkwesties, persoonlijke problemen. Alles komt langs bij het vrijwilligersteam van Raad & Daad. Meestal volstaat een advies of doorverwijzing per telefoon; soms wordt ter plaatse ondersteuning verleend. Raad & Daad heeft zich bewezen als een nuttige vraagbaak voor Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk wonen of in Frankrijk gaan wonen.

10 vragen aan…

Paul Subelack | Vrijwilliger/stuurteamlid

Paul Subelack

Paul Subelack | Raad & Daad

1. Waarom Raad & Daad?

Op het forum Wonen en Leven in Frankrijk werden de meest uiteenlopende vragen gesteld en beantwoord. Daar ontstond het idee uit om meer te doen met de kennis en ervaring van mensen die al langer in Frankrijk wonen. Peter Dek, een actief forumlid, nam het initiatief om Raad & Daad op te richten. Ik heb me daar direct bij aangesloten. Peter heeft zich inmiddels als stuurteamlid teruggetrokken., maar is nog wel als vrijwilliger actief. Het initiatief wordt nu gedragen door een klein stuurteam, waarin, naast mijzelf, Ada Neijzing en William Emsbroek zitting hebben. Maar in feite wordt het initiatief gedragen door de ruim 125 enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten door hun kennis en ervaring te delen.

2. Voor wie is Raad & Daad bestemd?

Voor alle Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk verblijven of daar plannen toe hebben en tegen vragen of problemen aanlopen. Via onze website kan iedere hulpvrager zelf een vrijwilliger selecteren, die over de vereiste kennis en/of ervaring beschikt.

3. Wat doen die vrijwilligers vervolgens?

Eerst verdiepen we ons in de hulpvraag, uiteraard. Eventueel gaan we op zoek naar aanvullende informatie. De beantwoording en doorverwijzing loopt voor 99% via mail, telefoon of Skype. In een enkel geval gaan vrijwilligers een stap verder. Denk aan brieven schrijven, contracten opzeggen of contacten leggen. Ook komt het voor dat we iemand vergezellen bij een bezoek aan bijvoorbeeld de belastingdienst, het gemeentehuis of een ziekenhuis. Maar dat zijn uitzonderingen.

4. Hoeveel vragen komen er gemiddeld in een jaar op jullie af?

2015 was met bijna 100 vragen een recordjaar., het eerste kwartaal van 2016 sloten we af met 31 hulpvragen. We zien een stijgende trend.

5. Wat zijn de meest voorkomende onderwerpen?

Juridische vragen, belastingkwesties en vragen over het starten van een bedrijf vormen de Raad & Daad Top 3. Ook krijgen we geregeld vertaal- en tolkverzoeken. De Franse taal blijft voor veel mensen een obstakel.

6. Komen er blijvende contacten uit voort?

Dat komt voor, maar is zéker niet de opzet. De essentie is letterlijk: raad en daad bij problemen waar je in Frankrijk tegenaan kunt lopen.

7. Wat vraagt Raad & Daad van haar vrijwilligers?

Allereerst enthousiasme. Je moet het waardevol vinden om je voor iemand in te zetten. Ervaring met wonen en leven in Frankrijk is natuurlijk een tweede vereiste. Daarnaast zijn we altijd blij met vrijwilligers met specialistische kennis. Denk aan het Franse recht, aan ondernemen in Frankrijk, aan belastingzaken, aan bouwtechnische en aan medische vraagstukken.

8. Hoe is het animo om mee te doen met Raad & Daad?

Verrassend groot. We zijn in 2013 gestart en hebben nu al een netwerk van ruim 125 vrijwilligers. Er komen nog steeds vrijwilligers bij.

9. Zijn jullie in heel Frankrijk vertegenwoordigd?

Zo goed als. We zitten nog met een paar witte vlekken. Vooral in het noorden en centrum van Frankrijk. Daar kunnen we nog steeds enthousiaste vrijwilligers gebruiken!

10. Wat drijft jou om mee te doen?

Ik vond het idee sympathiek en ben erin gerold. Ik doe mee vanaf het prille begin – met hart en ziel. Dat kost tijd, maar geen moeite. Als je iemand op weg kunt helpen, doe je dat gewoon. Dat geeft een goed gevoel én ik leer er zelf een heleboel van. Ik kan het iedereen aanraden!

Wie is Paul Subelack?

Paul Subelack (68) woont samen met zijn echtgenote Louise sinds 2004 in Frankrijk. Zijn Franse ‘avontuur’ begon in de Indre, in het plaatsje Beaulieu Hij knapte er een boerderij op, kreeg de smaak van bouwen en verbouwen te pakken, deed de boerderij weer van de hand en begon in de Creuse aan zijn tweede project. Vervolgens verhuisden hij en Louise naar de Corrèze, voor hun ‘derde project’. Wat hem aan Frankrijk aanspreekt? ‘De ruimte, letterlijk en figuurlijk. De mensen zijn aardig. Ze laten je vrij.’ Paul runde in Nederland een speciaalzaak in groenten en fruit, een reformzaak, een snoepwinkel en een cadeauwinkel. In Frankrijk geniet hij van zijn welverdiende pensioen. Paul is sinds de oprichting in 2013 bij Raad & Daad aangesloten. Hij verzorgt de promotie, runt de website en onderhoudt contacten met vrijwilligers.

Raad & Daad

Raad & Daad bestaat sinds 2013. Het is een netwerk van enthousiaste vrijwilligers, verspreid over heel Frankrijk, die geruime tijd in Frankrijk wonen of er veel komen. Zij zijn beschikbaar om hun kennis en ervaring te delen met Nederlanders en Vlamingen die vestiging of aanschaf van een tweede huis in Frankrijk overwegen, of er een bedrijf willen beginnen. Raad & Daad is een onafhankelijke organisatie die geen giften ontvangt. Operationele kosten worden gedragen door het stuurteam en een enkele vrijwilliger.

Hulpvraag of vrijwilliger worden?

Klik op het logo!

Raad en Daad in Frankrijk