Een krans voor Nederlandse wijn

Graag kom ik nog even terug op mijn laatste blog over de rivierkreeftjes. Bij de maaltijd, bereid door onze Franse buren, dronken we Nederlandse wijnen, een mousserende en een ‘gewone’ witte. Beide vielen zeer goed in de smaak bij onze tafelgenoten. Zij zijn redelijke kenners en genieters en waren er echt enthousiast over.

Nederlandse wijnen

Het is alweer enige tijd geleden dat vrienden uit Nederland een doos met rode en witte wijnen van Hollandse bodem voor ons meebrachten. We namen deze dankbaar in ontvangst, maar konden een zekere mate van scepsis niet verbergen. Alles leuk en wel, maar Nederland met zijn schrale weer associeer je niet direct met wijnbouw. ‘Probeer nou maar gewoon’, zeiden onze vrienden, ‘dan horen we later wel wat jullie ervan vonden.’

Zo gezegd, zo gedaan. Allereerst probeerden we een paar rode varianten. We vonden ze zeer aangenaam en verrassend. En onlangs dus de lakmoesproef: een mini-proeverij met de Franse buren. Zoals eerder beschreven, waren ze een en al lof. We dronken een Raar Blanc de Blanc, een tintelende wijn van De Raarberg uit Limburg. Daarna proefden we een Chardonnay uit 2013 van domein de Wijngaardsberg, eveneens in Limburg, in een streek waar volgens de sympathieke website al in het jaar 968 wijnstokken langs de Romeinse weg stonden.

2018 wordt een topjaar voor Nederlandse wijnen

Vooral de Chardonnay deed onze buurman glunderen. Volgens hem is het altijd oppassen geblazen met iets oudere witte wijnen. Ze pakken matig of juist heel goed uit. Deze kreeg het predicaat ‘heel goed’.

Ook in Nederland zelf oogsten Nederlandse wijnen steeds meer lof. Vooral restaurants vinden het leuk om ze op de kaart te zetten. Gezien het waanzinnig mooie weer van deze zomer, verwachten de Nederlandse wijnbouwers dat 2018 een topjaar wordt. Dat belooft dus veel goeds. Terwijl de traditionele boeren zwaar te lijden hadden en hebben onder de droogte, dansen de wijnboeren op tafel, zo las ik in een artikel in het Financieel Dagblad.

Altijd een aansprekend cadeau bij de hand

Dat het zo’n goed jaar wordt, heeft ons doen besluiten een leuke voorraad Nederlandse wijnen aan te leggen. Niet zozeer voor onszelf, maar omdat we dan altijd een aansprekend cadeau bij de hand hebben voor als we op visite gaan bij Franse buren of kennissen. Weer eens wat anders dan kaas, bloembollen of een pot rolmopsen. Eerlijk gezegd vind ik het altijd moeilijk om voor Fransen een wijn te kiezen, maar met een Nederlandse wijn zit je altijd goed, omdat er een verhaal aan vastzit. Fransen praten graag over wijn, dus zo heb je meteen gespreksstof. Het is maar een tip.

Er is één webshop die volledig gespecialiseerd is in Nederlandse wijnen. De wijnmakers vertellen er hun eigen verhalen en de aangeboden wijnen zijn goed omschreven. Je vindt er geen ‘slobberwijnen’ van vijf of zes euro en bij mijn eerste kennismaking vond ik het prijsniveau relatief pittig, maar de kwaliteit is ernaar. (Ik heb géén aandelen!). Daar komt bij dat elke fles een min of meer exclusief karakter heeft, gezien de kleinschaligheid van de Nederlandse wijnproductie. De Nederlandse wijnbouw beslaat zo’n 157 hectare tegen ruim 800.000 hectare voor de Franse wijnbouw. Dus ga maar na.

Enfin, ik wilde deze ervaring graag delen. Wilt u meer weten? lees de verhalen van de Nederlandse wijnbouwers.