Gouda in Frankrijk

Men zegt wel dat Fransen chauvinistisch zijn. Een smakelijke ontmoeting met de aardige en vakbekwame fromagier Hervé Miane, in Brive-la-Gaillarde, bewijst het tegendeel.  Op de Salon du Fromage in Parijs ontdekte hij een Goudse kaas waar geen Franse kaas aan kan tippen. Zo zie je maar: kaas boven kaas.

De beste Gouda in Frankrijk

‘U bent toch Nederlander?’ vraagt de vriendelijke Franse kaasspecialist.

Wij beamen dat.

‘Dan moet u nú iets proeven, kopen hoeft niet.’

Hij haalt een diepgele Goudse kaas van achter, snijdt behendig enkele flinterdunne plakjes en zegt:

‘Dit is de beste Koedha die ik ooit heb geproefd. En ik loop al wat jaartjes mee.’

Inderdaad. We zijn er stil van. De smaak is intens, niet te zout, heerlijk pittig, met mooie kristallen. Nu nog een glas rondborstige wijn erbij, dacht ik. Dat ging natuurlijk niet, gegeven de situatie. De robuuste kaassmaak prikkelde lange tijd na. Op mijn tong en op de voering van mijn wangen.

Het winkeltje van onze fromagier, 25 Rue Gambettamaakt begerig. Wat Frankrijk aan kazen te bieden heeft, ligt hier uitgestald. Maar, zoals gezegd, Hervé is niet eenkennig. Met evenveel vakkennis en enthousiasme geeft hij uitleg over Engelse, Italiaanse en Nederlandse kazen. Achterin de winkel hangt een lei met tips van de week. Zo ontdek je nog eens wat.

Een goudmijn

Alleen Frankrijk al heeft meer dan 300 kaasvariëteiten. Onze fromagier kent ze allemaal! Hij legt je de verschillen in smaakbeleving haarfijn uit. Van iedere kaas weet hij te vertellen wat de structuur doet in je mond, hoe je hem het best bewaart, hoe je hem opdient en met welke andere kwaliteiten hij zich het best laat combineren. Een goudmijn aan informatie. Een man met liefde voor zijn producten.

De Goudse kaas waar hij idolaat van is – en wij nu ook – komt van Treur Kaas uit Woerden. Leuke naam. Het is een echt familiebedrijf, gespecialiseerd in het rijpen en verzorgen van Nederlandse kazen. De kaaszaak is in 1955 opgericht door boerenzoon Evert Treur, een handelsman in hart en nieren.

Huishoudjournalist onthult geheim Boeren Brokkel

Op onze kaas in Brive staat ‘Boeren oud overjarig’. Die kan ik op de website van Treur Kaas niet terugvinden. Snel de firma gebeld. Ik voel me een huishoudjournalist van het NPO-tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De telefoniste van Treur Kaas staat me te woord als was ik een ver familielid, zo vriendelijk.

Monique van der Meer van Marketing, het brein achter de geweldige Treur Kaas website, is niet aanwezig. Niet getreurd. Björn Tack wil me vast wel te woord staan. Hij heeft de kaas verkocht tijdens de Salon du Fromage in Parijs. Hij mocht er zijn bedrijf vertegenwoordigen, omdat hij als tweetalige Belg uitstekend Frans spreekt.

Björn Tack, ook al zo vriendelijk, legt uit dat de kaas die ik in Brive-la-Gaillarde heb geproefd de Weydeland kaas ‘Boeren Brokkel’ is. ‘Subliem oud’.  Hij heeft 2.5 jaar gerijpt. Het is een Gouda vanwege de manier van maken en de specifieke vorm. Iedereen die zich aan de regels houdt mag hem maken. De oerboer- of boerin die de Gouda uitvond, heeft de naam nooit vast laten leggen. Wat zal die daar spijt van hebben!

De heer Tack kijkt met genoegen terug op de beurs in Parijs. Het was de tweede keer dat Treur Kaas er acte de présence gaf. Het verloop was zeer succesvol. Dat begrijp ik met zo’n ambassadeur. Dat de Boeren Brokkel uit Woerden zo in de smaak valt bij ons en onze man in Brive, doet Björn Tack veel deugd. Ik beloof hem zijn groeten over te brengen. En dat ga ik zeker doen.

Moraal van dit verhaal: sommige Fransen zijn chauvinistisch, andere niet.

En de beste Goudse kaas in Frankrijk koop je in de knusse Fromagerie Miane, op nummer 25, in de Rue Gambetta in Brive-la-Gaillarde. Zet dat maar in je TomTom.