Er is weer licht… in Saint-Goussaud
Hoera, hoera, er is weer licht in Saint-Goussaud! Na de haast ondraaglijke zwaarte van het bestaan, die we gelaten over ons heen lieten gaan, mogen we weer lichtvoetig door het leven huppelen. Dinsdag 2 juni 2020. Een dag om niet licht te vergeten. We zijn weer welkom voor een glas. De voorgenomen begroetingskus blijft onwennig in de lucht hangen en we sjoemelen met de meters, maar wat zijn we blij elkaar weer te ontmoeten. De nieuwe hippies van Saint-Goussaud lijken nauwelijks aangeslagen. La Lanterne is klaar voor het tweede bedrijf.
Het zal je maar gebeuren. Op een mooie dag zie je als vriendengroep het licht. Je ziet kansen, je maakt plannen. Doen we het wel, doen we het niet? Dat malle pand, boven op de berg, staat alweer zo lang leeg. Toegegeven, veel ondernemers die je voorgingen beleefden er hun Waterloo. Maar is dat een reden om het niet te doen? Kom op, zeg…
In Saint-Goussaud doen we het anders – op onze manier
Wij doen het anders. Op onze manier. Met onbespoten producten. Uit de streek. Met eerlijke schotels. Zonder Franje. Vanuit het vriendschappelijke motto eerlijk zullen we alles delen. Zonder winstbejag. Met de nadruk op plezier en geen andere pretentie dan een bescheiden aanvulling op het gezinsinkomen. En zie, het slaat aan! Je café-restaurant mag zich verheugen op steeds meer klanten. Fijne klanten, trouwe klanten. Dan, uit het niets, duikt er een of ander noodlottig virus op. De deur moet dicht. Op last van de overheid. Terecht of niet? De toekomst zal het uitwijzen. Maar klote is het wel. Zwaar klote.
Gaan ze het overleven? Hebben ze er straks nog zin in? We vroegen het ons de afgelopen maanden geregeld af, thuis. Als twee van de inmiddels vele fijne, trouwe klanten. Je leeft toch mee met zo’n onderneming. Je leert de ongestuurde ploeg steeds beter kennen, ziet hoe goed ze het menen – en doen – en voor je het weet gaat hun wel en wee je aan je hart.
De plek waar je met streekgenoten het glas heft
Verdorie, als ze het maar redden! We waren zo blij weer een leuke plek bij de hand te hebben, een familiale pleisterplaats waar je met streekgenoten het glas heft, bij vertrouwd geroezemoes een lichte maaltijd geniet, en in het weekend eensgezind naar vrolijke live muziek luistert. Er is al niet veel in de omgeving, en dan gooit zo’n rottig virus nog even lekker roet in het eten. Over zulke rampspoed moet je niet te lichtzinnig denken. Wat mis gaat komt nooit meer goed en voor je het weet is het te laat.
Maar het ging niet mis. De de sympathieke ploeg van La Lanterne zet de deur weer wagenwijd open. Ook de deur naar het terras, met dat ongeëvenaarde uitzicht op het onbedorven heuvellandschap. Alsof er nooit iets is gebeurd. Is er een virus? Wij laten ons niet kisten. Door het leven met mondkapjes? Wij laten ons niet knevelen. Goed ventileren, elkaar de ruimte gunnen, geen omhelzingen, voorlopig – al is de aandrang heftig en lijkt het tegen onze natuurlijke inborst in te druisen – en je verstand gebruiken. En genieten natuurlijk. Want daarvoor ga je naar het hoogste punt van Saint-Goussaud.
Het voortreffelijke brood van Romain? In Saint-Goussaud!
Op afstand ruik je het al: het verse brood van Romain. Uit de houtoven. Ambachtelijk gebakken. In Saint-Goussaud. Je weet dat de tap weer gevuld is. In Saint-Goussaud. Met het hoppige bier uit die kleine, plaatselijke brasserie, lichtblond of roodbruin. Wat de pot schaft weet je niet vooraf, maar je weet wel dat de keukenbrigade tot in zijn tenen gemotiveerd is om je met eerlijke ingrediënten een smakelijk driegangenmenu te bereiden. Met of zonder vlees, iedereen zijn truc. En natuurlijk kun je rekenen op de evergreens: de kaas- en charcuterie voor bij het aperitief, de Fondue Creusoise met huisgemaakte frieten, de kruimeltaart met rabarber. En dat alles met een unieke saus van eenvoud en vriendelijkheid. Het is goed toeven, in Saint-Goussaud.
Hoe je er komt? Gewoon je neus achterna, via slingerende weggetjes de beboste bergen in. Tot aan de top, kan niet missen. Saint-Goussaud is wereldberoemd, dankzij de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Je vindt er sporen uit de Romeinse tijd en de mooiste middeleeuwse Lanterne des Morts van Frankrijk. Daar is ons café-restaurant naar vernoemd. En dat pakt geen virus ons af. Santé!